ŚWIĘTO PIECZONEGO ZIEMNIAKA 2021
Dawno temu dobry król przywiózł z dalekiej wyprawy pewną roślinę, o której mówiono, że jest pożyteczna. Kazał posadzić ją w przypałacowym ogrodzie i niecierpliwie czekał, co z niej wyrośnie. Po jakimś czasie pojawiły się badyle. Zakwitły, ale kwiatki nie były zbyt ładne. Zielone owocki również nie były smaczne. Zagniewany król kazał roślinę wyrwać z korzeniami i spalić. Dworzanie rozkaz wykonali. Gdy ognisko się dopalało, któryś ciekawy, rozgarnął popiół, aby sprawdzić, co tak ładnie pachnie. Upieczone w żarze ogniska ziemniaki nie tylko ładnie pachniały, ale też były bardzo smaczne. I tak zaczęła się wielka kariera ziemniaka, potocznie zwanego kartoflem… Brzmi jak bajka?... bo to jest BAJKA J
Tak naprawdę historia ziemniaka jest dużo dłuższa i bardziej ciekawa. Wielu ciekawostek o ziemniakach oraz ich historii można było dowiedzieć się z informacji czytanych przez uczennice klasy VII A przez szkolny radiowęzeł. Tak rozpoczął się tydzień, w którym obchodziliśmy Święto Pieczonego Ziemniaka.
Uczniowie klas 0-III pod okiem swoich wychowawców wykonywali różne zadania. I tak dzieci z oddziałów przedszkolnych oglądały bajkę o ziemniaku, słuchały piosenki oraz „Bajki o ziemniaczanej królewnie”. Następnie wykonały prace plastyczne – wyklejanie bulwy ziemniaka plasteliną. Uczniowie z klasy I A i I B wykonali ludki z ziemniaka. Klasa II miała za zadanie pokolorować krzew ziemniaczany, a klasa III dodatkowo wykazała się też wiedzą dotyczącą ziemniaka. Uczniowie musieli bowiem pokolorować i podpisać części ziemniaka.
Po wykonaniu zadań odbyła się „ziemniaczana” sesja fotograficzna:
https://drive.google.com/drive/folders/1yCpbLklL6mcH5zMJ5tyZ9dg4c5NHaaDo?usp=sharing
Zwieńczeniem obchodów Święta Pieczonego Ziemniaka była degustacja pieczonych ziemniaczków przygotowana przez rodziców. Jak zawsze smakowały znakomicie!
B. Żebrowska
B. Juszczak
L. Mieleniewic